категорії: література

Сьогодні починаються гастролі «Радіошансону»

РадіоШансонКлубна версія «Радіошансону» – мобільніша і компактніша форма повної вистави, зорієнтована головним чином на музику і текст. За відсутності власного приміщення театр «Арабески» намагається працювати з різними формами та знаходити інші можливості для зустрічей зі своїми глядачами. 

Для «Арабесок» подібний клубний формат – це справжній експеримент, якого ніхто з нас іще не робив. Можливо, таким чином ми наближаємося до політичного кабаре, яке від самого початку надихало нас на створення вистави про Юру Зойфера.

Отже, сьогодні, 21 лютого, в кнайпі «Купідон» починається міні-тур презентацій аудіокниги «РАДІОШАНСОН (вісім історій про Юру Зойфера). Політичне кабаре». На презентації будуть представлені: повний музичний та вербальний текст вистави, частково: костюми та реквізит, а також відеоряд самої вистави. Аудіо-книгу представлятимуть актори театру "Арабески": Михайло Барбара, Наталія Цимбал, Валерія Полянскова, Павло Савєльєв.

Це вісім різних історій про політиків, повій, закоханих, трансвеститів, злодіїв, терористів та шулерів в очікуванні кінця світу. Атмосфера апокаліпсису. Музика – міський романс у виконанні Kharkiv Klezmer Band, що входить до числа найкращих клезмерських колективів у світі. Автор тексту вистави – один з найпопулярніших сучасних українських літераторів Сергій Жадан. Текст виданий у вигляді аудіокнижки (вісім історій про Юру Зойфера у вигляді паперової версії в комплекті з диском із записом вистави).

Ця постановка створена за мотивами життя та творчості видатного австрійського драматурга Юри Зойфера. Юра Зойфер – драматург, журналіст, автор зонгів, активний діяч політичних кабаре в Австрії у 20-30-х роках. Загинув у віці 27 років у Бухенвальді. Народився у заможній єврейській родині у Харкові, де мешкав до семи років. Після еміграції з Харкова у 1917 році Зойфери врешті-решт осіли у Відні, де Юра Зойфер сформувався як непересічна особистість і драматург. Леон Аскін, відомий актор та режисер, один із засновників відомого в 30-х роках політичного кабаре АВС, де Зойфер почав свою кар’єру, пише про нього: «Якби Юра Зойфер не загинув у Бухенвальді, він би став найважливішим німецькомовним драматургом ХХ століття».

Розклад:
Київ – 21 лютого (четвер), початок о 19.00, клуб «Купідон», вул.Пушкінська,1
Львів – 23 лютого (субота), початок о 20.00, клуб «Лялька» , пл. Д.Галицького,1
Луцьк – 24 лютого (неділя), початок о 19.00, клуб «Майдан», вул. Бойка, 2
Івано-Франківськ – 25 лютого (понеділок), початок о 19.00, клуб «Химера», вул. Чорновола,23