«Книга майстрів»: ЦЕ тепер називається казка?

теґи: Ірина Апексімова, Артур Смольянінов, Вадим Соколовський, Валентин Гафт, Гоша Куценко, Книга майстрів, Леонід Куравльов, Лія Ахеджакова, Максим Локтіонов, Марія Андрєєва, Олександр Леньков, Ольга Аросьєва, кадри з фільму, казка, фентезі

Книга майстрів«Перший російський фільм кінокомпанії Дісней» – правда, звучить досить голосно? Занадто голосно, якщо переглянути трейлер і побачити зідрану з «Вовкодава» графіку і «підсвітку» кадрів. Але ж я – людина об’єктивна і знаю, що не все те гидота, що гарно рекламують. Тому на власні вирішила усе перевірити... Одразу скажу – було весело.

Кажуть, один хороший актор може врятувати одну поганеньку стрічку. А тут хороших акторів – хоч греблю гати! Чого тільки варті епізодичні ролі Лії Ахеджакової, Валентина Гафта, Михайла Єфремова чи того ж Гоші Куценка (і хто сказав, що Чахлик Невмирущий неодмінно має виглядати так, ніби дійсно помирає?!). І графіка в кращих традиціях діснеєвських казок. Ну то й що, що виглядає так, ніби кільканадцять кадрів з «Вовкодава» вирізали, трохи підправили, замінили Морану Кам’яною Княжною і вставили сюди? Ну і нехай напади війська Жадоби і кам’яних воїнів до смішного ідентичні. Сильні чорні копита пружно вдаряються об землю, здіймаючи довкола куряву і пилюку… Подумаєш схоже, зате красиво.

И жили они долго и счастливо...Красива суміш «Хазяйки мідної гори», «Лукомор’я» та кількох інших історій. Русалка, відьма, баба Яга, Чахлик Невмирущий, дзеркало чарівне, Іван (не принц і не дурень) – усе за законами жанру. Такий собі казковий квест: піди туди, знайди те. А по дорозі тебе чекатимуть і кохання, і дружба, і злі чари (куди ж без них?) і клубок-робот, що вкаже шлях. А потім «і жили вони довго і щасливо»... Казка? Казка. Дивитися можна? Так, можливо, навіть не один раз. А може навіть і дітям можна показати. Їм сподобається. Мабуть.

От тільки гумор якийсь не казковий. Чи то нам, дорослим дітям, уже в кожному жарті підтекст вчувається, чи так воно і є насправді... В принципі – не важливо. Смішно – та й по всьому.