категорії: стаття

Бреґовіч: "Світ не такий тупий, як по телевізору показують"

Горан БреговичҐорана Бреґовіча ми зловили прямо перед виступом на сцені iWiW World Music Main Stage, де він з гуртом "Алкоголь" був гедлайнером.

– Грати любите де? Весілля чи похорон?
– Ми любимо грати і на весіллі, і на похоронах однаково. Тому що в обох випадках можна отримати величезне задоволення від музики.

– Чи не могли б навести приклади якихось масових дурінь?
– Та що ви хочете, я ж був рок-н-рольною зіркою раніше. На рок-концерти приходять дуже різні люди. Мені страшенно не подобається одне і те ж саме, – коли натовп починає щось волати, а ти їм кричиш "Покажіть свої руки". Фактично, через це я і перестав грати рок.

– Після закінчення кар'єри рок-н-рольника, ви виступали з рок-гуртами?
– Пам'ятаю, був один фестиваль, до нас виходила хеві-метал команда, і після нас така сама. І оці люди – п'яні і накурені слухали нас так сумирно, як в церкві. Музика – це універсальна мова, яку розуміють усі люди.

– Як ви почали грати етнічну музику?
– Спочатку я трошки зайнявся етнікою, а потім підзабив. Але пізніше трапився випадок, коли я побачив чотирьох хлопців, які просто на вулиці грали мою музику, а навколо сидять люди і просто слухають. І немає оцього "Lets go everybody, show me your hands". І тоді я зрозумів, що це моє.

– Чи подобається вам грати музику на людях?
– Люди відкрили мене для себе як композитора, бо я ж з маленької музичної країни насправді. Якщо ви подивитесь книгу світової музики, нікого з цієї країни не побачите. І спочатку мені дуже важко було пробитись, а потім так – бах! І за останні роки я продав вже більше 5 мільйонів своїх дисків по всьому світу. Приємно усвідомлювати, що світ не такий тупий, як його показують по телевізору.