«Дивовижний чарівник країни Оз»: Феномен Оззі Баума

Дивовижний чарівник країни ОзЗа останні півтори сотні років у світі написано не так вже й багато дитячих (чи то пак – чудесних) книжок, що переходять від покоління до покоління неушкодженими часом. Тобто – сприймаються новими читачами майже з таким самим захватом, як і їх давніми попередниками.

В кожній країні є свої книжки такого ґатунку. Популярність деяких не обмежується національними рамками, але улюбленими для більшості народів світу чомусь стали переважно ті, що були написані британськими авторами, починаючи від Люїса Керола з його обома «Алісами». Він певне перший у класичній пригодницькій формі й традиційній для англійської літератури фантастично-сатиричній манері розгорнув перед юним читачем релятивістську картину світу. Віддзеркалення парадоксальної естетики логіка й математика Керола зблискують в характерах Пітера Пена, звірят-джентрі з «Вітру у верболозі», Віні Пуха, Мері Попінс, монументальної кельтсько-германської антрепризи Толкіна і всього педагогічно-учнівського колективу школи Гогвартс...

Якось до цього шляхетного ряду втесався зі своїми вигадками про чудесну Країну Оз також один янкі - Ліман Френк Баум. І це либонь пояснюється його німецько-ірландсько-шотландським походженням. Ріс він енергійним романтиком, дворічне навчання у військовій академії прищепило йому ненависть до дисципліни, атмосфера пізньої «позолоченої епохи» спонукала Френка до прагматичних пошуків не так вигідних, як інтересних бізнесів. «Дивовижного чарівника Країни Оз» Баум видав у 44-річному віці, звівши в стрункий сюжет... так, ви вгадали – шматки казкових історій, котрі раніше розповідав своїм дітям. Переказувати фабулу книжки завжди антигуманно. Тим, хто вже колись її читав, скажу одне – отримаєте задоволення від нового перекладу. А хто вперше співпереживатиме пригоди дівчинки Дороті та її чудернацьких друзів у Країні Оз – той отримає культурний шок від раптового просвітлення. Принаймні по-новому почує деякі пісні Оззі Осборна, Пінк Флойд, Елтона Джона... Не побувавши в Країні Оз неможливо помітити й зрозуміти натяків, ідіом, метафор, кодів та паролів, словом – численних культурних референцій, якими рясніють постбаумівські твори мистецтва всіх жанрів (й не тільки англо-американського), промови політиків, комп’ютерні ігри, розмови «озонованих» людей врешті решт. Без такого розуміння можна прожити, проте важко стати повноправним співтворцем сучасної цивілізації...

Переконливим підтвердженням дієвості магії Країни Оз є її чудесний вплив на долю звичайного московського викладача математики Олександра Волкова (1891-1977). Він був вчився читати англійською за цією книжкою. А у 40-річному віці раптом написав власну версію американської казки російською мовою та й перетворився на професійного літератора, випустив цілу серію продовжень свого «Волшебника изумрудного города». Проте варто почати з оригіналу. Тим більше, що задоволення має бути довготерміновим - Видавництво Старого Лева обіцяє поступово видати всі 14 книжок Френка Баума про «Країну Оз».

Ліман Френк Баум
«Дивовижний чарівник країни Оз»
Львів. Видавництво Старого Лева


Біографія Френка Баума сама по собі тягне на роман. Ось її дуже стисле викладення.
Lyman Frank Baum (15.05.1856 – 6.05.1919) – американський письменник, актор, кінематографіст. Народився в штаті Нью-Йорк в родині заможного бізнесмена-нафтовика. Отримав домашню початкову освіту, навчався у військової академії, звідки втік додому. Писати й друкуватися (на власному верстаті, подарованому йому батьком) почав рано. В 17 років заснував власний бізнес - торгівлю колекційними поштовими марками і випуск журналу «Філателіст». Захоплення сценою довело його до банкрутства, тож довелося ненадовго стати клерком. 20-річний Баум став вирощувати елітних курей і видавав фаховий журнал «Записки птахівника». Першу книгу «Спарювання, розведення, утримання й адміністрування різновидів птиці Гамбурзької породи» Баум написав у 36-річному віці - вже після того, як батько побудував йому власний театр, де Френк успішно виступав як директор, драматург, режисер і актор. Театр був рентабельним, але якось вщент згорів разом з усім майном. Баум переїхав до тоді ще індіанської території Дакота. Відкритий ним магазин збанкрутував через політику продажів в кредит, тож довелося редагувати місцеву газету й виступати у вокальному квартеті. Переїхавши до Чикаго, Баум працював репортером на велику пресу і видавав свій рекламно-дизайнерський журнальчик. Першими літературними успіхами стали його оповідання про Матінку Гуску (прозові версії традиційних англійських дитячих віршів) і книга цілком авторської абсурдної поезії по Татка Гусака... У 1900-му Баум видав «Дивовижного чарівника Країни Оз». Книга два роки поспіль очолювала список бестселерів. 1903 року її автор разом з композитром Полом Тітьєнзом поставив однойменний мюзикл, який витримав кілька аншлагових сезонів на Бродвеї, а потім гастролював країною. У 1914 Баум заснував у Голлівуді кінокомпанію «Оз філм», працював продюсером. Помер у власному маєтку Озкот, похований в Каліфорнії... Автор безлічі різноманітних текстів (одних тільки п’єс написав 42!) в живу історію культури Ліман Френк Баум ввійшов як творець Країни Оз.

PS. Минулого року члени Американської академії оголосили знятий у 1939-му фільм «Чарівник Країни Оз» кращим кіномюзиклом всіх часів і народів.