категорії: література

«Digital Романтизм: ver.2.0»: виходить друге число альманаху «Гоголівської академії»

Digital Романтизм: ver.2.0Невдовзі вийде друге число альманаху літературного сайту «Гоголівська академія» «digital Романтизм: ver.2.0» . До нього увійшли поетичні та прозові твори молодих літераторів з усіх куточків України та світу; а також рецензії, відгуки, та коментарі читачів, вибрані місця з Інтернет-дискусій. Крім того, є ексклюзивне інтерв’ю з двома культовими персонажами-критиками ГАКу.

ГАК вже більше двох років існує в мережі за віртуальною адресою gak.com.ua. За цей час тут накопичилась величезна кількість літературного матеріалу різної форми та якості. При цьому поезія та проза поєднуються з критикою – навколо більшості творів на сторінках сайту ведуться дискусії авторів та читачів. Тобто триває активний мистецький процес і діалог, з якого методом ретельної селекції видобувається найцікавіше задля представлення на сторінках щорічного альманаху.

Цього разу з-поміж 400 із гаком сайтових авторів були вибрані 43 – гідні, на думку редакції, паперової розвіртуалізації.

Автор у альманасі не ховається за абстрактним ніком, а має авторську сторінку із авторським фото та авторським доробком. Алфавітний порядок при укладанні альманаху не зберігається, бо такий принцип упорядкування інформації видається занадто банальним. При укладенні збірки упорядники намагались вибудувати щось на кшталт ланцюгової реакції: коли автори і твори перегукуються один з одним, взаємно доповнюються і взаємодіють, складаючись у більш-менш гармонійну єдність. Як показує досвід, задум упорядника майже ніколи адекватно не вловлюється. Тому читати альманах можна послідовно, а можна як завгодно. Головне при цьому пам’ятати, що кожен із 43 авторів – окрема і унікальна творча одиниця, і тому робити узагальнені висновки трохи необачно.

Автори в «digital Романтизм: ver.2.0» зібрані принципово різні, твори принципово різні, кожен читач має можливість відшукати серед них ті, що будуть близькі особисто йому.